You can find all answers on your questions right here.

Can’t you find the answer on your question? Contact us via this contact form.

Contact us

Over Low Car Diet

Low Car Diet is dé mobiliteitswedstrijd van Nederland. 

Vanaf 17 mei 2021 gaat het Nederlandse bedrijfsleven opnieuw een maand lang zo duurzaam mogelijk op en neer naar het werk. Het doel: zo min mogelijk CO2-uitstoot. 

Tijdens het Low Car Diet ontdekken topbestuurders en medewerkers van organisaties dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, meer ontspannen, schoner en gezonder kan. Zij maken één maand lang gebruik van andere vormen van vervoer zoals o.a. de (elektrische) fiets, deelauto’s, trein en vergaderruimtes. De reisgegevens worden gehouden via de Fynch App. Hiermee krijgen de deelnemende organisaties tijdens en na deze maand volledig inzicht in het reisgedrag.

Het Low Car Diet is een initiatief van De Reisbeweging, de organisatie voor duurzame mobiliteit. Het doel van het Low Car Diet is zoveel mogelijk bedrijven en organisaties op een laagdrempelige manier kennis laten maken met duurzame mobiliteit en ze te ondersteunen bij implementatie in de bedrijfsvoering. De auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en is een grote kostenpost. 

Het Low Car Diet start op maandag 17 mei 2021 en duurt 4 weken.

Voorafgaand aan het Low Car Diet wordt het team klaargestoomd voor een flitsende start.

Het Low Car Diet is voor iedere organisatie, klein of groot. Onder de tab 'Meedoen' vind je hier meer informatie over.

Het Low Car Diet is begonnen als een initiatief van Urgenda in 2012. Vervolgens werd de wedstrijd mede mogelijk gemaakt door MVO Nederland, de Nationale Postcode Loterij en Samen op Reis, een samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen; vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties. Vanaf 2017 is het Low Car Diet ondergebracht in de onafhankelijke Stichting De Reisbeweging (www.stichtingdereisbeweging.nl). 

De Low Car Diet gedragscampagne heeft ook op de lange termijn effect. Een nameting in 2015, 3 maanden na de wedstrijd, heeft aangetoond dat werknemers nog altijd 30-40% andere (duurzame) mobiliteitskeuzes maken. Daarbij wordt er 20% minder CO2 uitgestoten. Het CPB heeft onderzoek gedaan naar deze cijfers om te kijken of gedragsbeïnvloeding effectief is voor werkgerelateerde mobiliteit. 

De Low Car Diet maand vormt daarnaast ook een onderdeel van onze transitie methode om bedrijven te begeleiden in het verduurzamen van hun mobiliteit. Door middel van uitgebreide analyse van jullie mobiliteitsgegevens, het bespreken van jullie doelen, en het aanleveren van praktische oplossingen ondersteunen we jouw bedrijf naar een nieuw, duurzaam mobiliteitsbeleid.

Bedrijven

Elk bedrijf en iedere organisatie kan meedoen aan het Low Car Diet. Het is voor het interne en externe bereik van de actie goed als tenminste één van de directeuren/topbestuurders deelneemt. Naast de topbestuurder kan een onbeperkt aantal medewerkers meedoen. Eén daarvan dient zich als interne captain aan te melden. Deze persoon is de coördinator van de actie binnen het deelnemende bedrijf en is het aanspreekpunt voor zowel medewerkers als voor het Low Car Diet team.

  • Concrete realisatie van duurzame ambities en minder CO2-uitstoot
  • Direct een besparing op mobiliteitskosten
  • Tijdwinst door te vergaderen op locatie, zoals stations, of thuis te werken
  • Een gezondere levensstijl
  • Meer effectief en ontspannen reizen
  • Draagvlak voor een duurzamer mobiliteitsbeleid
  • Teamgevoel; op een leuke manier samenwerken om een doel te behalen

Het Low Car Diet heeft enorm veel voordelen waaronder structurele kostenbesparing. Duurzame kilometers zijn veel goedkoper, gezonder en schoner dan gangbare autokilometers. U kunt zelf de aanzet geven tot duurzamer en voordeliger beleid. U ontziet de omgeving van uw bedrijf door minder fijnstof uit te stoten, met minder auto’s legt uw organisatie minder beslag op de ruimte. U stimuleert uw omgeving tot slimmer werken. Deelnemers die vaker de trein en de fiets pakken zijn vitaler en komen uitgerust en goed voorbereid aan op het werk.

Auto staat 23 uur per dag stil
Het grootste deel van het woon-werkverkeer speelt zich af tussen de 20 en 40 kilometer. Per dag staat er zo’n 250 kilometer file. De bereikbaarheid en luchtkwaliteit van steden staat onder druk en de mobiliteitskosten van bedrijven loopt op. Gangbare autokilometers zijn de duurste en meest inefficiënte kilometers: de meeste auto’s staan 23 uur per dag stil. Duurzame kilometers zijn goedkoper, gezonder en schoner. De trend naar betalen voor feitelijk gebruik zie je terug in parkeren, openbaar vervoer en deelauto’s. Nederland heeft één van de beste openbaar vervoersystemen in de wereld en loopt voorop qua infrastructuur voor elektrisch vervoer. Uit onderzoek blijkt dat werknemers wel anders willen reizen, maar onvoldoende wordt gestimuleerd door de werkgever.

Als topbestuurder/directeur geeft u het goede voorbeeld om duurzamer vervoer te gebruiken en de duurzame ambities van het bedrijf te realiseren. Dit kunt u uitdragen naar de medewerkers, collega topbestuurders en klanten via social media, blogs op de website en via de media die veelal geïnteresseerd zijn in de ervaringen van de deelnemers. Daarnaast geeft u medewerkers de kans om zelf te ervaren dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, sneller, duurzamer en gezonder kan. We dagen bedrijven uit om met zoveel mogelijk medewerkers mee te doen want via de wedstrijd maakt u als bedrijf kans op mooie prijzen.

Deelname is laagdrempelig. Uw bedrijf meldt zich aan en in samenspraak met de door u aangestelde interne captain organiseren en faciliteren wij de communicatie, werknemers-activatie en bieden een online platform aan. Daarnaast adviseren en begeleiden wij afspraken met leveranciers. Het aanvragen van NS Businesskaarten kan ook via ons, het gebruik is volgens de geldende tarieven.

Medewerkers melden zich aan op de Low Car Diet website en krijgen automatisch een login voor de Low Car Diet app. Ze krijgen tijdens de maand elke week een update. Low Car Diet doet dus bijna alle uitvoerende taken zelf. Van de captain wordt verwacht dat alles goed wordt afgestemd.

Low Car Diet verzorgt een activatiecampagne op locatie. Deze wordt met communicatiemateriaal intern aangekondigd, enkele weken van tevoren via de captain en de communicatieafdeling. Tijdens de activatiedag kan er worden getest met e-bike, elektrische auto’s en krijgt men meer uitleg over de wedstrijd. Medewerkers kunnen zich ter plekke inschrijven en elkaar uitdagen.

Alle deelnemers kunnen via het Low Car Diet een NS Business Card krijgen als deze nog niet door het bedrijf zelf ter beschikking wordt gesteld. Let op: hiervoor geldt het gebruikelijke tarief. Naast het gebruik van deze OV kaart, wordt er tijdens het Low Car Diet voornamelijk gebruik gemaakt van de eigen middelen binnen het bedrijf. Bovendien worden bedrijven gestimuleerd om meer gebruik te maken van carpoolen, flexwerken en teleconferencen.

Daarnaast is het mogelijk gebruik te maken van nieuwe duurzame middelen zoals elektrische fietsen en auto’s. Met de captain van het bedrijf kan worden gekeken welke leverancier het meest geschikt is om deze middelen te leveren. Ook hebben wij overeenkomsten gesloten met enkele leveranciers waar je gebruik van kunt maken tijdens het Low Car Diet als bedrijf of als individuele deelnemer. 

De hoofdprijs is voor het bedrijf wat gemiddeld het minste aantal autoritten per persoon maakt ten opzichte van het totale aantal ritten. 

We berekenen de score door het aantal autoritten af te zetten tegen het totale aantal ritten per organisatie. Verder maken we gebruik van de volgende voorwaarden:
• Carpoolen en gebruik maken van een deelauto worden in deze berekening niet als autorit meegeteld. Een autorit in een elektrische auto rekenen we wel als autorit.
• Thuiswerken nemen we niet direct mee in de berekening van het klassement. Wel wordt het indirect meegenomen doordat thuiswerken doorgaans een vermeden autorit betekent.
• We kijken alleen naar doordeweekse ritten die als zakelijk of woon-werk gelabeld zijn. Zorg dus dat je regelmatig in de app checkt of het reisdoel bij al je ritten goed staat!

Ook voor bedrijven waarvan het werk bestaat uit het bezoeken van klanten of locaties door het land kan Low Car Diet een proef zijn van mogelijkheden om duurzamer te reizen. Veel bedrijven hebben nu eenmaal de opgave hun CO2 te verminderen en met name mobiliteit heeft hier een groot aandeel in. Low Car Diet helpt en adviseert graag in de mogelijkheden om hier praktische, werkbare oplossingen voor te vinden.

Deelnemers

Als jouw organisatie is aangemeld, kun je je aanmelden via deze website of via één van de activatiedagen. Doet jouw organisatie nog niet mee, neem dan contact met ons op om tijdens de komende editie mee te kunnen doen.

Elk deelnemend bedrijf of organisatie heeft een medewerker die als aanspreekpunt dient voor het Low Car Diet-team, deze persoon wordt de captain genoemd. Deze persoon werft intern deelnemers en houdt het bedrijf en de deelnemende directeuren en medewerkers op de hoogte van het Low Car Diet via praktische informatie en mailings. De captain stemt met de afdeling communicatie ook de (social) media-momenten af door aan communicatie.

Nee, je hoeft je autosleutels niet in te leveren en mag deze gewoon houden, in tegenstelling tot de edities van 2012 en 2013. De eigen auto mag in uiterste gevallen dit jaar gebruikt worden. Natuurlijk zijn er voldoende alternatieven zoals de deelauto.

Pas jij je reisgedrag aan tijdens het Low Car Diet? Dan maak je kans op prijzen! Na afloop van het programma maken we bekend wie het beste hebben gescoord in verschillende categorieën. Je kunt prijzen winnen voor de volgende onderdelen:

• Het minste aantal autoritten. Wanneer meerdere deelnemers samen op de eerste plaats staan kijken we ook naar je verbetering. Wie tijdens het Low Car Diet op vakantie gaat is uitgesloten van deelname. Carpool en deelauto tellen niet mee als autorit.

• De meeste fiets coins. Fiets coins zijn te verdienen door op een doordeweekse dag een fietstocht van langer dan 1 kilometer te maken.

• De meeste OV coins. Je kunt OV coins verdienen door doordeweeks met het OV te reizen.

• De meeste coins in totaal. Dit is een combinatie van fiets coins, OV coins en buiten spits coins. De buiten spits coins kunnen verdiend worden door doordeweekse dagen een OV-rit buiten spitstijden 7:30-8:30 en 17:00-18:00 of een autorit buiten spitstijden 7:00-9:30 en 16:00-18:30 te maken. Informatie over de voorwaarden voor alle coins is in de app te vinden onder Coins.

Voor elke winnaar is er een leuke, passende prijs dus probeer zo veel mogelijk duurzame ritten te maken!

Ja, om de gegevens in de Fynch app goed bruikbaar te maken, raden we aan om de volle maand mee te doen. De kans op het winnen van de wedstrijd wordt ook kleiner naarmate je als deelnemer minder reizen invult waarmee je punten kunt verdienen.

Het Low Car Diet draait om schoner, voordelig, ontspannen en gezond reizen. Deelnemers uit eerdere jaren zijn erg enthousiast over de nieuwe ervaringen en inzichten dankzij het Low Car Diet. Wie vaker de fiets pakte had een betere conditie en meer plezier in de dagelijkse reis. Sommigen dachten dat treinreizen lastig is, maar kwamen juist meer uitgerust, sneller en ingelezen aan op het werk. Deelnemers hielden over het algemeen meer netto tijd voor zichzelf over. Onderweg vergaderen bleek een verrassend goede oplossing om tijd te besparen, zeker als meer collega’s in een bedrijf dat samen deden.

Daarnaast levert meedoen ook direct voordelen op. Je verdient coins voor ritten die je doordeweeks maakt met de fiets en het OV, of met OV- en autoritten buiten de spits. De verdiende coins kun je inwisselen voor bijvoorbeeld gratis koffie bij NS, dagkaarten van NS en kortingen op diverse duurzame cadeaus.

Als topbestuurder kan hij/zij het goede voorbeeld geven om duurzamer vervoer te gebruiken en de duurzame ambities van het bedrijf te realiseren. Dit kan hij/zij uitdragen naar de medewerkers, collega bestuurders en klanten via social media, blogs op de website en via media die veelal geïnteresseerd zijn in de ervaringen van deelnemende topbestuurders.

Daarnaast is het dé kans voor jouw bestuurder om zelf te ervaren dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, sneller, duurzamer en gezonder kan. Je kan jouw bestuurder benoemen dat ook andere topbestuurders meedoen in Nederland, MKB-Nederland en MVO Nederland. 

Daag mensen persoonlijk uit. Via een persoonlijke videoboodschap, onze uitleg animatie, of flyers en posters die je op kunt hangen en uit kunt delen bij jouw bedrijf. Flyers en posters kun je regelen via je teamcaptain.

Je kunt ook aangeven dat je gewoonweg de wedstrijd wilt winnen en hen nodig hebt om mee te doen. Om het aantal duurzame kilometers bij te houden krijgen deelnemers toegang tot de online Low Car Diet tool. Het aantal duurzame kilometers wordt per bedrijf en per deelnemer bijgehouden gedurende het Low Car Diet. Na de 30 dagen worden de winnaars bekend gemaakt die relatief de meeste duurzame kilometers hebben afgelegd.

Je krijgt voor de start van het Low Car Diet via e-mail een uitnodiging om onze app te downloaden. Ook staat in deze mail een link waarmee je jouw huidige reisgedrag, de 0-meting, kunt doorgeven. We willen weten hoeveel zakelijke/woon-werk ritten je per week maakt en met welke vervoersmiddelen deze ritten gemaakt worden.

Verdien Coins 

Je verdient coins voor ritten die je doordeweeks maakt met de fiets en het OV, of met OV- en autoritten buiten de spits. De verdiende coins kun je inwisselen voor bijvoorbeeld gratis koffie bij NS, dagkaarten van NS en kortingen op diverse duurzame incentives.

Resultaten en ranking van alle deelnemende bedrijven
Via de app geven wij jou inzicht in je eigen reisgedrag, kun je jouw resultaten vergelijken met het gemiddelde van je collega’s en zie je de scores van alle deelnemende bedrijven. Jouw bedrijf maakt kans om te winnen en daarnaast reiken we individuele prijzen uit!

De Fynch app trackt jouw ritten en bepaalt aan de hand van de meting welk vervoersmiddel je hebt gebruikt en het reisdoel van je rit. Als je hebt gecarpoold, een deelauto hebt gebruikt of elektrisch rijdt dien je dit handmatig bij de trip aan te geven.